Music x Tech: drie dagen technologie & innovatie in Groningen (en muziek!)
Europa’s grootste muziekfestival staat voor de deur. Maar deze keer gaat het om meer dan alleen de nieuwste bands en acts. Begin volgend jaar, tijdens het Eurosonic Noorderslag festival, vindt Music meets Tech, oftewel MxT, plaats, exclusief voor ondernemers uit de technologische en creatieve industrie.
MxT is een initiatief van Founded in Groningen en een aantal Groningse ondernemers zoals Dion ten Heggeler van Chordify, Stef van der Ziel van Jet Stream en Bas Krijgsman en Ruben Haring van Let’s Get Digital. Allemaal muziekliefhebbers, maar ook ondernemers die geloven in de kracht van technologie. “MxT zal laten zien dat beide werelden niet zonder elkaar kunnen.”
Een levendig ecosysteem verbinden
Innovatieve ondernemers en investeerders uit heel Europa zijn uitgenodigd om in Groningen te netwerken, elkaar te ontmoeten, te delen en te leren, en te genieten van een informele borrel of twee. “Het is iets wat we in Groningen al jaren heel goed en succesvol doen. Maar deze keer is het grootschaliger en drie dagen lang,” zegt medeorganisator Dion ten Heggeler, die ook een van de oprichters van Chordify is. Het doel? Om te verbinden. Maar ook om Nederland en Groningen op de kaart te zetten als echte innovators.”
Dat zo’n conferentie uitgerekend in Groningen plaatsvindt, is volkomen vanzelfsprekend, vindt Max Papo van Founded in Groningen, een van de initiatiefnemers van MxT. “Groningen is niet alleen de jongste stad van Europa, maar er is hier ook een zeer levendige en innovatieve start-up en scale-up community.”
Ten Heggeler beaamt dat: “In Groningen zijn de lijnen kort. Ondernemers uit de creatieve, technologische en innovatieve industrie kennen elkaar allemaal, versterken elkaar en weten elkaar te vinden. Met MxT willen we faciliteren wat in Groningen al gebeurt, maar nu ook op nationaal en internationaal niveau.” Papo vult aan: “Door innovatieve bedrijven bij elkaar te brengen, kunnen we waardevolle verbindingen creëren. Deze bedrijven stellen creatieven, ontwerpers en muzikanten in staat om beter, makkelijker, sneller en met meer impact te werken.”
Van de nieuwste AI tot de Metaverse
Dus wat is er om naar uit te kijken? Op het programma van deze eerste editie staan verschillende sprekers, waaronder Constantijn van Oranje, als Special Envoy van Techleap en een van de katalysatoren van het evenement. Hij zal onder andere vertellen over TechLeap en hoe muziek hem helpt zijn doelen te bereiken. Uiteraard staan er ook workshops, paneldiscussies en netwerkborrels op het programma. Een deel van het programma is alleen voor genodigden, maar Stadjers en bezoekers van ESNS zijn ook welkom om sommige evenementen bij te wonen.
Wat de panels, workshops en keynotes betreft, kunnen de aanwezigen zich verheugen op de nieuwste technologie. Hoe zal de Metaverse bijvoorbeeld klinken? Geluidsontwerper en geluidskunstenaar Jelmer Althuis wijdt zich sinds 2017 volledig aan ruimtelijke audiotechnieken voor next-generation media en VR. Hij zal zijn uitgebreide expertise delen en vertellen hoe immersief geluidsontwerp een vitaal onderdeel zal zijn van het succes van de Metaverse. En hoe zit het met kunstmatige intelligentie en 3D-printing? Zal de toekomst van AI het creatieve proces versterken? Kunnen additive manufacturing en rapid prototyping de groei versnellen? MxT brengt u op de hoogte van dit alles en nog veel meer.
Grote ambities
De organisatie heeft grote ambities voor de conferentie. MxT moet uiteindelijk uitgroeien tot de meest diverse en volwaardige Europese conferentie in de tech- en muziekscene. Maar ook Nederland, Noord-Nederland en Groningen op de kaart zetten als aantrekkelijke locatie voor start-ups en scale-ups is een van de doelen. En last but not least: “We willen bezoekers en gasten vooral verrassen met een goed, leuk en informatief programma”, besluit Papo.
MxT trapt volgend jaar af op 17 januari en duurt tot en met donderdag 19 januari. Voor het evenement zijn al zo’n 300 uitnodigingen de deur uitgegaan. Veel creatieve, innovatieve en technologische ondernemers uit heel Europa, maar ook zo’n 50 internationale investeerders hebben al een uitnodiging op hun digitale deurmat gevonden.